موسیقی فولک یا فولکلور چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

موسیقی فولک یا فولکلور چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

موسیقی فولک و یا موسیقی فولکلور در حقیقت موسیقی سنتی و محلی هر منطقه است. این نوع موسیقی می تواند مربوط به هر ناحیه از یک کشور و یا منطقه باشد و نشان دهنده آداب و رسوم و سنن آن ناحیه محسوب می شود. یکی از مهم ترین ویژگی های موسیقی فولک، انتقال فرهنگ و سنت های بومی، از هر نسل به نسل بعدی است.

سبک موسیقی فولک که به خاطر محبوبیت و عام بودن در سطح جامعه به سبک سنتی نیز مشهور شده است، از جمله سبک‌های موسیقی است که پیوندی ناگسستنی با فرهنگ هر جامعه دارد. سبک موسیقی فولک از ان دست ژانرهای موسیقی است که معمولا در مجالس و هم‌نشینی‌ها با پایکوبی و آوازخوانی همراه می‌شود و به همین دلیل نیز نقش قابل توجهی در افزایش نشاط اجتماعی دارد. به همین دلیل بسیاری از واقعیت‌ها در مورد سبک موسیقی فولک به صورت شفاهی و سینه به سینه به دست ما رسیده است. دانلود آهنگ محلی شاد و غمگین که ریشه در فرهنگ و آداب رسوم ما دارد و گوش دادن به این اهنگ ها می تواند کمی از استرس روزانه این روزهای ما کم کند و برای لحظه ایی که شده می توانیم خود را به دست این نواهای دلنشین بسپاریم و کمی ارامش بگیریم.

از شاخص‌ترین نمونه‌های موسیقی فولکلور مذهبی ایران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

موسیقی عاشورایی است که نوحه، ذکر و مرثیه و روضه در آن وجود دارد. نوحه‌هاي عاشورايي از همان كودكي در گوشمان نقش مي‌بندد و براي ما تبديل به خاطرات بسيار نوستالژيك و مؤثري مي‌شود كه در ژرفاي ضمير ناخودآگاه ما حضور مي‌يابد و هرگز از يادمان نمي‌رود. اكنون بايد اين محاسبه را در خاطر محفوظ نگاه داشت كه روند فوق‌العاده مؤثر بالا چگونه مي‌تواند نسل به نسل انتقال يابد.

موسیقی‌های عبادی و خانقاهی و عرفانی نوع دیگر موسیقی مذهبی ایران است.

تعزیه هم یکی از پرطرفدارترین شکل موسیقی مذهبی فولکلور است که در هر منطقه آیین و رسم و رسومات خودش را دارد.

موسیقی عاشورایی از شاخص ترین نمونه های موسیقی فولکلور ایران است که نوحه، ذکر، منقبت و مرثیه و روضه در آن وجود دارد موسیقی های عبادی و خانقاهی و عرفانی نوع دیگر موسیقی مذهبی ایران است و تعزیه یکی از مردم پسندترین شکل موسیقی مذهبی فولکلور به شمار می رود که در آن از آلات شیپور، دهل و سنج استفاده می شود و غالباً نه توسط نوازندگان حرفه ای بلکه عامه مردم به خصوص جوانان هم در نواختن آن شریکند.

فولکلور ایرانی آئینه تمام نمای اندیشه و فرهنگ و آداب و رسوم مردم ایران است ولی چون در ایران اقوام مختلفی ساکن اند که از نظر فرهنگی و قومی تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند بنابراین موسیقی فولکلوریک ایران دارای خصوصیات بسیار متنوع از نظر طرز بیان و لحن موسیقی است. آهنگ کردی ، آذربایجانی، گیلانی، خراسانی، بختیاری، ، شیرازی و بلوچی نه تنها در ملودی ها که در گویش ها نیز با یکدیگر متفاوتند، ترانه هایی بسیار متفاوت و غنی که سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر رسیده است و سعی در انتقال احساسات و عواطف و اندیشه ها و تاریخ مردم آن دیار به نسل جدید دارد.

نکته‌ی جالب توجه این است که این ترانه‌ها با توجه به قومیت افراد نیز در هر جامعه‌ای متفاوت است. برای مثال در متن بعضی از ترانه ها می‌توان نقش کشاورزی و دامداری را در زندگی مردم به وضوح مشاهده کرد که این می‌تواند نشان از آن باشد که ترانه متعلق به منطقه ای است که کار کشاورزی یا دامداری در آن رواج داشته است. گوش کردن به آهنگ های محلی همراه با تصاویری از دشت ها و مناظرزیبای طبیعی می تواند حال و هوای دیگری به انسان ببخشد. برای دیدن تصاویر زیبای طبیعت همراه موسیقی های محلی می توانید به کانال موزیک ویدئو ملوی در دالفک سر بزنید و از تماشای موزیک ویدئو های محلی و فولکور ایرانی لذت ببرید. از طرف دیگر سبک موسیقایی این قطعات موسیقی نیز بسته به نوع قومیت ها با یکدیگر متفاوت است. برای مثال در کشور ایران که از قومیت‌های گوناگونی تشکیل شده است هنگامی که به کنکاش در موسیقی محلی بپردازیم این تفاوت‌ها کاملا مشهود است. برای مثال هنگام گوش دادن به یک موسیقی کردی شما به وضوح استفاده از ریتم ۴/۲ را احساس می‌کنید که در انواع گوناگون ترکیب شده است. عده ای معتقدند که استفاده از این ریتم که با حرکات موزون کردی نیز ترکیب شده است اشاره دارد به سالها جنگندگی و روحیه ی مبارزه طلبی کردها. از طرف دیگر ترانه‌های گیلکی به طرز قابل توجهی در آواز دشتی دستگاه شور ساخته شده‌اند.

تاریخچه موسیقی فولکوریک

در طول تاریخ انسان ها در هنگام کار و فعالیت و یا اوقات فراغت با خواندن آوازها و ترانه هایی که از سبک و ریتم خاصی پیروی نمی کرد برای بیان احساسات و عواطف خود استفاده می کردند. همچنین با ترانه های محلی مختص هر منطقه به بیان روایات تاریخی و سرگذشت نیاکان خود می پرداختند. این فرم از موسیقی بشتر با اجرای شفاهی همراه بوده و از نسلی به نسلی دیگر منتقل می شد. بنابراین نمی توان زمان پیدایش مشخصی برای سبک فولکور در نظر گرفت. شاید به جرات می توان گفت موسیقی فولکور مادر تمام سبک ها است که الهام بخش و جرقه های اولیه برای بوجود آمدن سایر سبک ها و ادوات موسیقی است. موسیقی فولکوری که امروزه می شنویم در واقع تکامل یافته موسیقی گذشتگان است.

ساز‌های مورد استفاده در موسیقی فولک ایران

سازهایی که برای اجرای موسیقی فولکلور در ایران بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارتند از:

  • شیپور
  • دهل
  • دمام
  • دف
  • دایره
  • کرنا
  • سرنا
  • نی
  • سنج

و …. این سازها صرفا توسط نوازندگان حرف‌ای نواخته نمی‌شوند، بلکه عامه مردم و به خصوص جوانان هستند که با این سازها به اجرای موسیقی فولک می‌پردازند

کانال تلگرام ناجی موزیک

  • دوشنبه 25 مرداد 1400
  • 0 دیدگاه
  • 341 بازدید

ارسال دیدگاه

نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B :S
کد امنیتی
رفرش
کد امنیتی
نظر خصوصی
مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]